Guide: Så väljer du din första gitarr!

Bild på en gitarr butik

Att välja en gitarr är ingen exakt vetenskap, så vi har tagit en guide för att hjälpa dig att ta reda på vilken gitarr som passar dig bäst. När det gäller elgitarrer är möjligheterna oändliga när det gäller ton och stil, även för en nybörjare. Många bra startgitarrer finns tillgängliga för mindre än 250 pund. Du vill inte spendera för mycket pengar på din första gitarr om du bestämmer dig för att det inte är instrumentet för dig eller om du blir uttråkad av det. I denna lägre prisklass har alla gitarrer samma egenskaper.

Steg 1: elektrisk eller akustisk gitarr?

Steg 1: elektrisk eller akustisk gitarr?

Välj en elektrisk eller akustisk gitarr utifrån dina musikaliska preferenser. Övning och komponerande kan ha stor nytta av en gnistrande, känslig ton som tillhandahålls av akustiska gitarrer. I folk-, indie-, rock-, country- och popmusik hittar du oftast akustiska gitarrer.

På grund av att den nuvarande akustiska gitarrens kropp och ljudhålsstorlek var väletablerade redan innan elgitarren uppfanns har den ett klassiskt utseende.

Du kan också välja mellan en nylonsträngad akustisk, som är tystare och mindre utmanande att spela, och en stålsträngad akustisk, som är högre men svårare för nybörjare att spela.

När det gäller elgitarrer har du en mängd olika ljud- och stilalternativ att välja mellan, och möjligheterna är oändliga även för en nybörjare. En Stratocaster-liknande gitarr, en BB King-liknande gitarr eller en riktig metallgitarr med V-form kan alla användas för att efterlikna Jimi Hendrix’ stil.

Oavsett hur du väljer att börja finns det ingen rätt eller fel metod. Elektriska gitarrer anses ofta vara enklare att spela på i de tidiga stadierna av en spelares utveckling, men vi förespråkar inte att du ska låta detta påverka ditt köpbeslut för mycket. När du blir mer bekant med instrumentet kan du alltid ändra din kurs.

Steg 2: Välj rätt form och stil på din gitarr

Steg 2: Välj rätt form och stil på din gitarr

Välj det som du tycker är mest visuellt tilltalande ur stilsynpunkt. Undersök vilka gitarrer som används av dina favoritmusiker för att avgöra om ni har en liknande smak när det gäller instrument. För att få idéer kan du ta en titt på några dyrare gitarrer.

Det är viktigt att komma ihåg att akustikgitarrer har ett brett utbud av kroppsproportioner, snarare än ett brett utbud av stilar. Mindre spelare kan bli avskräckta av den massiva storleken på gitarrer i dreadnought-stil på grund av dess ikoniska design och kraftfulla ton. Barn och de som gillar att öva sittande kan ha nytta av parlourgitarrer, som har mindre kroppar.

Steg 3: Att fastställa en budget

Steg 3: Att fastställa en budget

Bestäm hur mycket pengar du har att arbeta med. För att undvika att bli frestad att lägga lite extra pengar för en viss design eller färg ska du göra detta direkt.

Många bra startgitarrer finns tillgängliga för mindre än 3000 kr. Det är en perfekt budget för en första gitarr eftersom du inte vill spendera en massa pengar om du inte gillar den eller tröttnar på den. Börja med ett lågt pris och arbeta dig uppåt i pris allteftersom du blir bättre och bättre.

Prova gitarren själv och se hur du tycker om den. Håll händerna på halsen för att få en bättre känsla för hur den känns.

Steg 4: Prova gitarren innan du köper

Steg 4: Prova gitarren innan du köper

I denna lägre prisklass har alla gitarrer samma egenskaper. Typen av greppbrädesmaterial, antalet rattar eller hårdvarans substans är inte lika avgörande som tidigare.

Eftersom det finns så många variabler med gitarrer är det avgörande att inte bli förlamad av det stora antalet möjligheter.

Det finns inget mer väsentligt än hur du känner dig när du tittar på dem. Du är mer benägen att plocka upp den och spela på den om den är visuellt tilltalande.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan också gilla